2012 m. gegužės 19 d., šeštadienis

Simpsonai

Žanras Animacinė komedija
Kūrėjas (-ai) Matt Groening
Režisierius (-iai) James L. Brooks
Matt Groening
Sam Simon
Aktoriai Dan Castellaneta
Julie Kavner
Nancy Cartwright
Yeardley Smith
Hank Azaria
Harry Shearer
Marcia Wallace
Maggie Roswell
Pamela Hayden
Tress MacNeille
Russi Taylor
Karl Wiedergott
Phil Hartman
Doris Grau
Marcia Mitzman Gaven
Prodiuseris (-iai) Al Jean
James L. Brooks
Matt Groening
Sam Simon
Kompozitorius (-iai) Alf Clausen
Šalis (-ys) JAV
Leidėjas (ai) FOX
Sezonai 23
Epizodų skaičius 502
Trukmė 22-24 min.
Eterio laikotarpis 1989 m. gruodžio 17 d. –
Oficiali svetainė
IMDb įrašas
TV.com įrašas


Apie kino filmą žiūrėkite Simpsonų filmas

Simpsonai (angl. The Simpsons) – JAV Matt Groening sukurta animacinė situacijų komedija. Simpsonai yra visos televizijos istorijoje ilgiausiai rodoma ir aukščiausią reitingą turinti animacinė situacijų komedija; šiuo metu baigti 22 sezonai ir yra sukurtos 486 serijos. Vidutiniškai Simpsonai turi 25 milijonus pastovių žiūrovų. Pirmą kartą į eterį Simpsonai išėjo 1989 m. gruodžio 17 d. FOX televizijoje. Numatyta sukurti 23 Simpsonų serialo sezonus, tai reiškia, kad Simpsonai rodomi iki 2012 metų. 20th Century Fox su Gracie Films pasirašė sutartį, dėl Simpsonų filmo kūrimo, kurio pasaulinė premjera įvyko 2007 m. liepos 26 – 27 dienomis. Nuo 2009 m. vasario 11 d. iki 2011 m. balandžio, Lietuvoje leidybinis ženklas „Obuolys“ leido komiksą „Simpsonai“, kurio pirmus 4 numerius iš anglų kalbos vertė Ieva Barakauskaitė – tas pats žmogus, kuris verčia serijas, matomas per TV3. Nuo 5 iki 10 komikso numerius vertė TV3 projekto „Humoro klubas“ dalyviai Justinas Jankevičius ir Paulius Ambrazevičius; nuo 10 iki 25 numerio vertė tik Paulius Ambrazevičius. 2011 m. balandį leidykla „Media Incognito“ gavo bauda už išgalvoto alaus reklamą ir laikinai sustabdė komikso leidybą. Iki 2011 m. balandžio yra išversti 25 komikso numeriai.

Animacinis serialas pripažintas daugelio kritikų: 1998 m. TIME žurnalas jį pavadino geriausiu XX amžiaus serialu. 2000 m. – apdovanoti Holivudo Šlovės alėjos žvaigžde. 2002 serialas pateko į „TV Guide“ visų laikų geriausiųjų serialų dešimtuką.

Simpsonai buvo pionieriai satyrinių televizijos serialų srityje. Čia parodijuojamas vidurinės klasės, amerikietiško stiliaus šeimynos gyvensena, amerikietiška kultūra, visuomenė ir net pati FOX televizija. Simpsonai savo atsiradimo metu padarė didelę įtaką tuometinei popkultūrai ir pakeitė vyresniosios auditorijos požiūrį į animacinius serialus.

2 Veikėjai
2.1 Homeris
2.2 Mardžė
2.3 Bartas
2.4 Liza
2.5 Megė